Mene, sinun poikasi elää!

Johanneksen evankeliumi 4:47-54

Epätoivo saa ihmisen liikkeelle. Epätoivo ajaa etsimään kaikkea mahdollista apua. Jos joku voisi auttaa.

Eräs virkamies oli epätoivoinen, sillä hänen poikansa oli kuolemansairas. Virkamies oli kuullut Jeesuksesta, joka paransi sairaita. Hän lähti matkaan ja onnistui pääsemään väkijoukon läpi Jeesuksen läheisyyteen ja kertomaan hänelle ongelmansa: “Tule ja paranna poikani, joka on kuolemansairas”. Jeesus vastasi hänelle: “Ellette näe merkkejä ja ihmeitä, te ette usko.” Virkamies ei lannistunut, vaan pyysi uudelleen: “Tule, ennen kuin minun lapseni kuolee”.

Tuohon aikaan lääketieteen keinot olivat vähäiset ja mies etsi epätoivoisesti apua jostain. Nykyajan lääketiede on kehittynyt, mutta senkin rajat tulevat voivat tulla vastaan, kun sairaus ei reagoi hoidoille ja on viemässä hautaan. Tällöin moni etsii apua erilaisista rajatieteen hoidoista ja mystiikasta. Voisiko joku auttaa?

Virkamiehen toivo syttyi, kun joku kertoi hänelle Jeesuksesta, jonka kautta sairaita parani. Toivo sai hänet liikkeelle. Hän ei lannistunut, vaikka Jeesus ei heti vastannut hänen pyyntöön. Epätoivo sai hänet sinnikkääksi, hän pyysi uudelleen apua ja sai sanan: ” Mene, sinun poikasi elää.” Virkamies uskoi sanan, jossa oli auktoriteettia ja voimaa. Mies jotenkin tunnisti sanan erityislaatuisuuden, uskoi ja otti parantumisen pojalleen.

Jeesuksen läsnäolossa oli jotain erityistä. Jeesuksen usko tarttui virkamieheen ja tämä uskoi sanan ja lähti kotia kohti. Jonkun ajan kuluttua hänelle tultiin kertomaan, että poika oli parantunut sillä hetkellä kuin tuo sana – sinun poikasi elää – oli sanottu.

Tässä kertomuksessa ‘rukoilijalla’ oli uskoa ja usko syntyi puhutun sanan kautta vrkamieheen. Jeesuksen ympärillä oli taivaan ilmapiiri. Taivaan ilmapiiri on täynnä uskoa, voimaa ja auktoriteettia. Se näkee ja ymmärtää, että Jumalalle mikään ei ole mahdotonta. Taivaan ilmapiiri on siellä, missä Pyhä Henki on läsnä. Taivaan ilmapiiri synnytti uskon ja toi parantumisen. Tässä kertomuksessa uskoa parantumiseen oli rukoilijalla (Jeesus) mutta myös rukoiltavalla (virkamies).

Usko on lahja. Sen synnyttää Jumalan Pyhä Henki. Rukoilija uskoo Jumalaan, joka voi tehdä ihmeitä ilman rajaa. Oleellista ei ole uskon määrä, vaan uskon kohde. Mutta kun usko muuttuu ihmeen kautta näkemiseksi, se synnyttää lisää uskoa. Näin kävi virkamiehellekin: ” Hän uskoi ja hänen koko perheensä.”

Uskon syntyminen on lahja, joka on vapaasti tarjolla. Tätä lahjaa kannattaa pyytää!

Susanne Laitinen